söndag 20 mars 2011

Bristande kunskap om mat



"Kunskapen om mat brister. Mer än hälften av svenskarna vet inte att falukorv är ett halvfabrikat. Svenskarna har stora kunskapsbrister om mat. Få vet att falukorv och pesto inte är råvaror. Det visar en undersökning gjord bland 1 000 personer.


Uppmärksamheten kring matindustrin och vad vi stoppar i oss har aldrig varit större. Allt fler har blivit medvetna om hur många tillsatser som finns i olika matvaror, men den nya undersökningen från Novus Opinion visar att svenska folket har dålig koll på vad som är halvfabrikat och inte. Hela 52 procent av de tillfrågade tror inte att falukorv är ett halvfabrikat.
- Folk vet inte vad halvfabrikat är och det finns ingen bra definition. Det ser industrin som positivt för då kan man lägga vad som helst i begreppet, säger Kicki Theander, vd för Middagsfrid, som beställt undersökningen.


Kicki Theander anser att Mat som är upphettad eller behandlad på flera sätt bör kallas halvfabrikat.
Hela 37 procent tror inte att tortellini är ett hel- eller halvfabrikat, siffran för pesto är också den 37 procent.
- Det visar att många använder hel- och halvfabrikat i större utsträckning än vad de själva vill, säger Kicki Theander.
Maria Lennernäs är professor i mat- och måltidskunskap vid Kristianstads högskola. Hon tycker att vi vet för lite om vad vi ska äta:
- Jag tror inte att människor vet skillnaden mellan näringsämne och energi. Vi stoppar i oss för mycket kalorier, därför att vi förväxlar detta med näringsriktig mat.
Maria Lennernäs pekar på att få vet hur mycket energi kroppen behöver, samtidigt köper vi de billigaste varorna.
- Men det är många som aldrig skulle drömma om att använda den billigaste motoroljan till bilen, säger hon.
Undersökningen visar också att 43 procent använder färdigställda eller nästan färdigställda livsmedel i matlagningen en till två gånger i veckan.
- Det vore bättre om vi lade mindre pengar på tillsatser, som många av dessa livsmedel innehåller. Dessutom är mat väldigt känslig för upphettning. Så fort man börjar bearbeta en råvara försvinner mycket av näringsvärdet, säger Kicki Theander".

Artikel ur DN publicerad 2010-03-22

Men om vi då vet så lite och experter tycker att man ska lägga mindre pengar på färdigmat som är proppad med tillsatser och brister i näring, borde vi inte få den kunskapen då? Borde då inte skolan vara växthuset för det kunnandet? Eller vem skulle undervisa oss i det? Hemkunskapen är för mig en liten parantes i min grundskoleutbildning. Går man på fotbollsakademien t.ex. ligger näringslära på schemat. Vad är det som säger att inte andra barn behöver den kunskapen? Ska man bara äta bra för att kunna prestera i idrott? 

Men vad är då halv och helfabrikat? Jo, skolmatens vänner (LRF) definierar det så här:

"Helfabrikat är helt färdigställda livsmedel där endast uppvärmning behövs. Helfabrikat kan vara måltidskomponenter eller kompletta maträtter. Exempel: Stekta köttbullar, pytt i panna och fiskgratäng. Halvfabrikat är livsmedel som har behandlats och endast behöver tillagning. Till vissa halvfabrikat behöver vätska tillsättas. Exempel: Ostekta köttbullar, panerad fisk, djupfrysta grönsaker och torkade soppor."

På barnens schema ligger idrott, konst, musik, litteratur allt som formar ett gott samhälle....utom en enda sak, matkunskap lyser med sin frånvaro....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar